nk cerita pengalaman tempahan mini pavlova sbyk 200 pcs dari Petronas Penapisan Melaka..
first of all, thanks to Sha, staff PPM yang menempah mini pavlova..
terima kasih kerana bagi peluang bisnes ni..baru tahu tahap kemampuan sendiri..
dapat tempahan dalam hujung2 bulan raya.. mula-mula Sha kata nk tempah 80pcs & minta tester, & saya pun bagi la 2 ketul untuk rasa..80pcs for me okey lagi ..pernah la buat sebanyak tu..tapi dgn kapasiti oven yang kecik & tools yang terhad kene buat berulang kali..
a few weeks lps tu Sha kata nak order utk 200 pcs..
mula-mula agak tak yakin la..utk 200pcs, tapi dah calculate..mesti bakar meringue at least sehari 25pcs. sebab xnak ambik cuti lama sgt, rugi kan.. But unfortunately , sistem kewangan mereka ada problem jadi deposit tu agak lambat... saya tak nk ambil risiko & hanya mula baking & beli barang bila dah betul-betul confirm..
Costumer lain pun ada jugak nk tempah kek sempena Aidiladha, & ada yg dh bayar deposit ..jadi kenalah buat based on first come first served..
Hal buat meringue tu patutnya 5 days earlier tapi hanya boleh mula 3hari sebelum shj..mmg sgt penat sbb back to back kan, meringue bukan mcm cookies..kene sejuk dlm oven & sekali pukul kene bakar terus xboleh biar lama kat luar nnt tak jadi..
bakar pulak almost 1hr..*berdebar jgk nk tunggu bil letrik bulan ni*
dgn mixer yang kecik & bising tu..production tak buat tgh malam sbb nnt ganggu org nk tido..hehe
Alhamdulillah dapat siapkn meringue 200+pcs ..ada jugak yang rejectnya, terpaksa bakar balik & else..
Pagi Rabu tu..bakar lagi 2 adun..utk dpt kan lagi 30pcs meringue, siapkn buah..
Ohhh take times nk potong buat kecik2 ni rupanya...
the hardest part ialah bila nk bubuh topping & packaging...buat sorang sorang mmg nak nangis..
mana nk bubuh topping, nk bubuh buah, nk bubuh dlm kotak plastik..nk susun dlm kotak...start at 3pm, pkl 3.20 baru siap 24pcs!! mmg nk nangis dahh..luckily mak dtg tolong...
pkl 4.30 baru siap 150pcs *nangis*
masa ni pulak buah tak cukup..sbb terlebih letak kat yang the first 100pcs tu...
*yeah, the hardest part*
korek2 la buah ape ada dlm fridge, reserved strawberry pun dah pakai..pun tak cukup...
last option guna buah dlm tin...& potong limau sunkist!
at 5pm baru dapat gerak dari rumah...
stuck pulak di hutan simpan...masa ni S dah calling2..tapi call tak masuk sbb kat hutan simpan kot..
sampai PPM mmg agak lewat, masa makan at 5pm..dessert sampai around 5.20pm
peserta event pulak ramai dah balik...
to S,
thanks for this experience & biz opportunity,
i would like to give u something for redemption (maybe brownies) because of the late delivery & inconvenience causes
* and lesson learnt:
my capacity of serving on time is only 100pcs (do it alone)
other than tht should have assistant
and it takes 1hour of serving
my suggestion, i rather serve it at the venue than preparing it at home because it's quite a mess of handling pavlova..
sempat snap pic ni je...mmg rushing sgt :(
see the box utk nk deliver pun harus difikirkn kalau tak nnt tunggang tebalik jadinya..
thanks to ayah yang tolong fikirkan logistik..
yeah ..leceh jgk nk serve pavlova yang perfect, perlu ada big chiller utk kapasiti mcm ni..
nk serve pulak bagus dlm tempat sejuk (air-cond)
*****************************************************************************
Thanks juga kepada ..zamri
moist choc cake utk ank buah zam
walnut brownies
mini pavlova
tempahan dari deq dah,..ex-schoolmate
thank you !
kek buah yang sedap!
thanks Aina
tempahan dari Ida
Victoria sandwich cake
for her husband
so sweet kan!
thank you..
thank you all
"yesterday is history, tomorrow is a mystery "
No comments:
Post a Comment