Pernah makan tak asam pedas ikan sardin? bukan sardin fresh tau..sardin dlm tin tu..i guna cap ayam brand.. this is one of my fav dish.. & sardin tin pun mmg fav. lagi satu dish yg i suka guna sardin tin ni lauk masak lemak cili padi bersama belimbing buluh..besttt!!!
ok, kali ni nak share my version of asam pedas sardine
Bahan-bahan
1 tin sardin ayam brand (lebih kurang 4 ekor ikan)
cili kering yang dikisar (lebih kurang 20tangkai)
0.5cm kunyit hidup (kisar)
0.5cm halia (kisar)
bawang merah - kecil (4 ulas, kisar)
bawang putih (2ulas, kisar)
air assam jawa (saya guna assam jawa extra adabi)
minyak masak secukupnya
garam secukup rasa
(optional)
tomato
daun bawang
bila pakai ikan sardin tin ni senang sikit kerja kan..bukak tin masukkn aje ikan tu heheeh (org lazy peasy mmg suka resepi ni)
ok..
tuangkan minyak masak secukupnya untuk menumis
anggaran minyak seperti nk buat sambal , bukan mcm goreng sayur tau..kene byk sikit utk cili tu garing sedikit
tumiskan bawang yang dikisar..sehingga kekuningan, masukkan cili kisar dan tumis sehingga garing / menjadi sambal
masukkan ikan , biarkan seketika, masukkan air assam jawa, biarkan hinggan mendidih, masukkan tomato & daun bawang
perasakan dengan garam.
SIAP!
easy peasy kannn..ehehe
dimakan bersama nasi putih panas panas & sayur goreng mmg yummeh!
ok..ni pulak ketam yang i beli kat pasar telok gong..
murahh kot 1kg rm14
my grandma request nak makan chilli crab..so here it is..
my mum yang masak..so xde resipe..hehehe
No comments:
Post a Comment