Assalamualaikum..
ini kali kedua i type entry ni..
the first one x save terus hilang huwaa!
even though tgh 'bercuti' tapii sgt busy smpai xde masa nk blogging
hehe..
byk lagi misi yg belum settle sementara bercuti ni
one of my fav blogger is mama Hanis Zalikha ni, aunty nani
best tau blog aunty nani
suka sgt baca entry2 aunty pasal life, anak2, parenting & cooking
boleh kata blog aunty nani mcm inspirasi jugak lah
spaghetti yang saya buat ni 100% homemade sauce sbb xpakai Prego hehee
jom tgk..bahan2 nye
daging korban yang telah dipotong kecil & direbus..lagi bagus jika dicincang haluss
lada hitam yang telah ditumbuk / serbuk black pepper
bawang hollad & garlic yang telah dicincang
tomato yang telah dipotong kecil & direbus dgn sedikit air
olive oil & mixed herbs
method:
tumiskan bawang2 dengan menggunakan olive oil sehingga kekuningan
masukkan black pepper
masukkan daging
biarkan seketika (2min)
masukkn sedikit air rebusan daging
masukkan tomato soup
renehkan seketika (5min)
utk dapatkan tomato soup yg cantik gunakan tomato yg merahh (imported)
oleh sbb tomato saya pucat je saya tambahkn sedikit tomato paste
pekatkan spaghetti sauce dengan 2 sudu besar bancuhan tepung jagung
saya tambahkan 2 sudu besar fresh milk & sekeping cheedar cheese
perasakan dengan garam
jgn lupa mixed herbs!
biarkn seketika dlm 3 minit utk memekatkan sauce
frm my observation, sauce ni lebih sedap selepas dimasak semalaman
jadi jika nk mkn esok, malam tu baru buat lagi sedap..eheh
soo..inilah hasilnya!!
opps silappp ni hasil lain..ehhehe
tadaaa! homemade spaghetti sauce from scratch
sedapp okk!
No comments:
Post a Comment