Friday, January 25, 2013

Recipe: Bread and Butter Pudding




Bahan A:

10 keping roti
250gm butter
250gm kismis
sedikit serbuk kulit kayu manis



Bahan B:

Filling Custard

1 litre fresh milk
200 gm gula castor
10 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla



Method:

1. Sapu roti dengan butter , susun dlm loyang / aluminium cup (potong kiub)
2. Setiap lapisan tabur kismis dan kulit kayu manis
3. Buat sehingga beberapa lapisan & tuang filling kastard
4. Letak butter yg lebih tadi pada permukaan adunan
5. Biar hingga roti lembut


Vanilla Sauce
A. 1 litre fresh milk / kurang kan jika perlu
     200 gula castor
     1 t/s esen vanilla

B. 40gm custard powder
    250 ml air

1. Panaskan bahan A sehingga mendidih
2. Bancuh B , campurkan kedalam bahan A . Masak hingga pekat


* boleh juga gantikan dgn macaroni, bubuh udang, asparagus, buat sos putih & tabur cheese! yummy!










No comments:

Post a Comment

Popular Posts